tiistai 27. marraskuuta 2012

Savonia ammattikorkeakoulu

Kolmannen verkostoharjoittelujaksoni suoritin Kuopiossa Savonia ammattikorkeakoulussa viikolla 47. Meitä oli yhteensä viisi opo-harjoittelijaa tutustumassa ammattikorkeakoulun eri toimipisteisiin ja opinto-ohjauksen käytänteisiin. Viikko tässäkin harjoittelupaikassa oli erittäin hyvin ja monipuolisesti järjestetty. Ammattikorkeakoulu toimii monessa eri yksikössä Kuopiossa ja niissä tietenkin monet toiminnot poikkesivat toisistaan alojen erityisominaisuuksiensa vuoksi.

Savonia ammattikorkeakoulun tarjoamat alat ja koulutusohjelmat ovat:


  • Kulttuuriala, musiikki ja tanssi, Kuopio

Kulttuuriala, muotoilu, Kuopio

Terveysala, Kuopio

Sosiaali- ja terveysala, Iisalmi

Tekniikka- ja liikenne, Kuopio

Tekniikka ja liikenne, Varkaus


  • Matkailu- ja ravitsemisala, Kuopio

  • Liiketalous, Kuopio


  • Liiketalous, Varkaus

Luonnonvara-ala, Iisalmi




Lisätietoja koulutusaloista ja opiskelusta www.savonia.fi.

 
Savonia-ammattikorkeakoulu (Savonia) on liki seitsemäntuhannen opiskelijan koulutuspaikka, jonka toimipisteet sijaitsevat Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa.

Savoniassa opiskelu on työelämälähtöistä ja soveltavaa, teoriaa ja käytäntöä. Nykyaikaiset opiskelu- ja tutkimustilat sekä vahva yritysyhteistyö mahdollistavat sen, että opiskelija saa tuntumaa työelämään jo opiskelun aikana. Savoniassa kansainvälisyys on myös olennainen osa opiskelua.


Savonia tekee tiivistä yhteistyötä toisen asteen opinto-ohjaajien sekä muiden ohjaus- ja neuvontatyötä tekevien kanssa.

Yhteistyön muotoina ovat:

  • Savonian opinto-ohjaajien ja opiskelijoiden vierailut ja esittelytilaisuudet oppilaitoksissa
  • Opiskelijaryhmien vierailut Savoniaan
  • Ajankohtaisen ja toisen asteen oppilaitoksia kiinnostavan tiedon antaminen
  • Esitteiden ja muun materiaalin tuottaminen ja lähettäminen

Tutkintojen ja opintojen suunnittelussa, järjestämisessä sekä niiden suorittamisessa noudatetaan, mitä ammattikorkeakoululaissa (L351/2003), siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen ja valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista (A352/2003) sekä Savonia ammattikorkeakoulun hallintosäännössä ja toimintasäännössä sekä Savonia ammattikorkeakoulun tutkintosäännössä on säädetty ja määrätty sekä Savonia ammattikorkeakoulun laatukäsikirjassa ja siihen kuuluvissa ohjeissa suositellaan.

Ammattikorkeakoulun hallitus hyväksyy tutkintosäännön.
 


Viikkomme aluksi tapasimme kooordinoivan opinto-ohjaajan Pirjo Venhovaaran, joka suunnittelee ja organisoi opinto-ohjausta Savonia ammattikorkeakoulussa. Hänelta saimme kattavan kuvauksen opinto-ohjauksen kokonaisuudesta, rakenteesta ja lähtökohdista sekä tavoitteista. Viikon aikana kiersimme eri toimipisteissä ympäri Kuopiota ja tapasimme niissä toimivia opinto-ohjaajia, joita oli yhteensä noin 10, mukaan lukien myös Varkauden ja Iisalmen toimipisteissä toimivat opinto-ohjaajat. Kaikilla opinto-ohjaajilla kuului työhön myös muuta opetusta opinto-ohjauksen lisäksi, paitsi koordinoivalla opinto-ohjaajalla.

Savonia ammattikorkeakoulun opinto-ohjaajat tapaavat noin 3 kertaa lukukauden aikana ja tarpeen mukaan järjestetään ohjauksen ajankohtaisaamupäiviä, joissa otetaan esille ohjauksen ajankohtaisia asioita. Opinto-ohjaajat kokivat sen tärkeänä tiedotus- ja ohjaustilanteena heille itselleen.


Ohjaus ja eHops



18 § Opiskelijan ohjaus ja henkilökohtainen opiskelu- ja urasuunnitelma (HOPS)

Opiskelijalla on oikeus saada ohjausta koko opiskelun ajan kaikissa opintojensa vaiheissa.

Opintojen aikana opiskelija laatii henkilökohtaisen opiskelu- ja urasuunnitelman (HOPS), jonka tavoitteena on auttaa opiskelijaa hahmottamaan opetussuunnitelmaan kuuluvien opintojaksojen ja koulutusohjelman osaamistavoitteiden välisiä yhteyksiä ja näin edistää opiskelijan asiantuntijuuden kehittymistä ja urasuunnittelua. Opiskelijan HOPS muodostuu tutkintorakenteen sekä opetussuunnitelman mahdollistamien ja opiskelijan tekemien valintojen perusteella. Opiskelijan velvollisuus on ottaa vastuu opintojensa edistymisestä ja osallistua opintojen ohjaukseen. Savonia-ammattikorkeakoulussa tehtävän opiskelijan ohjauksen tavoitteet, sisältö sekä keskeiset toimijat on kuvattu ohjauksen kokonaissuunnitelmassa.


Mikä eHOPS? eHOPS on opiskelijan (elektroninen) henkilökohtainen opintosuunnitelma, joka auttaa opintojen suunnittelussa ja hallinnassa sekä ohjaa hyviin oppimistuloksiin omien tavoitteiden mukaisesti. Se on itsetuntemuksen ja itsensä kehittämisen apuväline.

Miksi? eHOPS suuntaa tulevaisuuteen, jopa työelämään asti. eHOPS on kuitenkin joustava: vahvuudet ja varsinkin tavoitteet voivat muuttua, joten myös eHOPSia voi muuttaa milloin haluaa.


Hyvin korostuneesti ammattikorkekoulussa mielestäni tulikin esille hopsin merkitys opiskelijan kaikessa ohjaamisessa. Nyt oikeastaan itsekin hieman huonosti omaa hopsiani päivittäneenä, ymmärrän paremmin sen merkityksen nimenomaan ohjauksen näkökulmasta. Toisaalta myös eräässä yksikössä tuotiin esille myös se, että hopsia ei kannata aloittaa liian aikaisin, koska opiskelijalla ei ole vielä jäsentynyt kuva opiskelustaan ja alastaan. Tämä koskee erityisesti 1. vuoden opiskelijoita. Hopsin tarkoituksena on myös tukea itseohjautuvaa opiskelua ja autaa itsearviointitaitojen kehittymisessä.

Opintojen ohjaus jakaantuu hyvin samantapaisesti kuin meillä Savon ammatti- ja aikuisopistossa. Ohjaus jaetaan viiteen päävaiheeseen: ohjaukseen ennen opintojen alkua, ohjaus opintojen alkaessa, ohjaus opintojen aikana, ohjaus opintojen päättövaiheessa ja ohjaus opintojen jälkeen. Urasuunnittelu alkaa jo ensimmäisenä vuonna ja paljon kiinnitetään huomiota myös opiskelijan ammatilliseen kasvuun ja kokonaishyvinvointiin. Ohjaus voi olla henkilökohtaista tai ryhmäohjausta, aina tarpeen mukaan.



Esteettömyys

20 § Erityisjärjestelyt opetuksessa

Opiskelijan on mahdollista saada erityisjärjestelyjä opetuksessa, joilla poistetaan tai vähennetään opiskeluun ja oman osaamisen osoittamiseen liittyviä esteitä. Erityisjärjestelyjä voidaan käyttää ja soveltaa myös
muiden oppimisen esteiden huomioimisessa. Ammattikorkeakoulussa on käytössä tukiseteli opiskelun tukemiseen.
Ammattikorkéakoulssa ei ole varsinaista erityisopetusta, mutta käytössä on ns. tukiseteli, jonka opiskelija voi tietyin kriteerein saada ja käyttää esimerkiksi lisäohjauksen tai lisäajan saamiseen tentissä tai tukiopetukseen jossakin opintojaksossa. Lukivastuuhenkilöt tekevät lukitestaukset ja voivat niiden perusteella antaa tukiseteielitä opiskelijan käyttöön. Ammattikorkeakoulussa puhutaan esteettömyydestä ja sitä toteutetaan mahdollisesti erilaisilla valintakoejärjestelyillä, tukiseteleillä, opiskelijahyvinvointityöryhmillä ja opintopsykologin palveluilla.
Elämänhallinnan ongelmat näkyvät myös ammattikorkeakoulussa ja voivat vaikeuttaa opiskelijan jaksamiseen edetä opinnoissaan.

Savonia ammattikorkeakoulussa toimii opintopsykologi, jonka virka vakinaistettiin vuonna 2010. Opintopsykologin tarkoituksena on auttaa opiskelijoita mihin tahansa opiskeluun tai elämään liittyvissä kysymyksissä ja yleensä tapaamiset ovat yksilötapaamisia ja kestävät noin 1-5 kertaa aina noin 45 minuuttia kerrallaan. Opintospykologi tekee myös paljon yhteistyötä muiden opettajien, terveydenhoitajan, lääkärin ja muiden kaupungin palvelujen kanssa kuten esimerkiksi kriisi- ja mielenterveyskeskusten sekä seurakunnan kanssa. Myös Itä - Suomen yliopiston psykologin kanssa tehdään paljon yhteistyötä. Huomioitavaa on kuitenkin se, että opintopsykologikäynnit eivät ole varsinaista terapiaa. Nämä palvelut liittyvät osana suurempaa kokonaisuutta ammattikorkeakoulussa eli opiskelijahyvinvointia. Opiskelijahyvinvointiin kiinnitetään paljon huomiota. Ammattikorkeakoulussa järjestetään erilaisia teemapäiviä, joissa eri alojen opiskelijat ovat pääosin suunnittelemessa ja järjestämässä päivää.


Pajat ammattikorkeakoulussa

Savonia ammattikorkeakoulussa on kokeiltu erilaisia pajoja, jotka liittyvät opintojen tukemiseen jollakin tapaa. Pajoja, joita on kokeiltu hyvin tuloksin, olivat esimerkiksi: 

  • Potkuja opintoihin, jossa 5 tapaamiskerran aikana perehdyttiin ratkaisukeskeisin metodein asioihin, joihin opiskelijat halusivat muutosta.

  • Jännittäminen aisoihin- pajaa, jossa harjoiteltiin draaman keinoin esiintymistä ja jännittämisen hallintaa.

  • Opiskelijoiden kiinnostuksen mukaan jatkossa tarjottavia pajoja : Stressin hallinta, Opinnäytetyöhön vauhtia, Opiskelutaitojen kohennus sekä kieliin ja matematiikkaan liittyvät pajat.


Opiskelijoille on myös oma sisäinen intra "Reppu" kaikenlaista tiedonvälitystä varten, jossa saa paljon tietoa ohjauksenkin näkökulmasta. Meilläkin voisi kehittää jotain kanavaa palvelemaan opiskelijoiden keskinäistä tiedonvälitystä. Olisiko se jotakin blogin tyyppistä tai facebook-ryhmää tai vastaavaa, sitä voisi opiskelijoiden kanssa miettiä.


Kansainvälisyys

Kv- opiskelijoiden opinto-ohjaaja kertoi ohjauksesta kansainvälisten opiskelijoiden kanssa.  Opiskelijoita Savonia ammattikorkeakoulussa oli hyvin monista eri maista. Esimerkiksi Intiasta, Kiinasta, Koreasta, Ranskasta, Bulgariasta, Venäjältä, Pakistanista, Sudanista, Japanista, Unkarista, Nepalista, Italiasta... 

Opiskelijoita oli sekä varsinaisina  opiskelijoina että vaihto-opiskelijoina. 
Viestinnän merkitys kasvaa muista maista tulleiden opiskelijoiden ohjauksessa. On osattava viestiä oikealla tavalla eri kansallisuuksien kanssa. Erilaisuutta työskentelyyn tuovat myös ihan arkipäivään liittyvät asiat kuten aikakäsitys, ruoka ja ruokailuajat, juhlapyhät, ilmeet, eleet, ryhmäytyminen sekä sellaiset kulttuurierot kuten naisten tasa-arvon näkyminen Suomessa tai viranomaisiin luottaminen. Lisäksi niinkin hassu asia kuin ihmisten vähyys, voi aiheuttaa turvattomuuden tunnetta tiiviimpään tunnelmaan tottuneilla opiskelijoilla. Kaikenkaikkiaan opinto-ohjaaja koki työnsä erittäin ihanaksi, mutta haastavaksi. Hän toimi myös kansainvälisen opiskelijaryhmän, jossa oli peräti 40 opiskelijaa, opettajatuutorina sekä opetti englanniksi liiketaloutta. 


Aikusten ohjaus

Aikuisten ohjaus on erilaista kuin nuorten, totta kai. Monet aikuisopiskelijat käyvät työssä ja opiskelevat työn ohella eli suorittavat opintojaan monimuotoisesti. Tehtäviä tehdään kotona ja ohjauksen tarvekin tulee monesti kotona työskenneltäessä, minkä vuoksi ohjaustyötä tehdäänkin paljonverkon kautta ja myös puhelimella välityksellä, sosiaalisen median osuutta unohtamatta.

Tärkeintä aikuisten ohjaamisessa on oman osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen, verkostoituminen sekä oman itsearvioinnin kehittäminen. Opinto-ohjaaja kertoi, että monet aikuiset eivät ole tottuneet arvioimaan itseään, minkä vuoksi se opinnoissa koetaan hankalaksi ja vaikeaksi. Moodlen kautta käytäviä verkkokeskusteluja ja vertaisarviointia on paljon. Myös osaamisen jakamiseen kiinnitetään huomiota: Mitä muut voivat antaa minulle? Mitä minä voin antaa muille?

Myös aikuisopiskelijoilla voidaan todeta oppimisvaikeuksia, mutta heitä ei varsinaisesti testata. Testaus tapahtuu omaehtoisesti oppimiseen liittyvien verkkotestien ja - tehtävien kautta, jotka liitetään hopsiin.

Hopsin merkitys korostuu aikuisopiskelussa. Aikuisopiskelija tekee oppimisvalmiuksistaan ja osaamisestaan arvioinnin sekä miettii tavoitteitaan. Lisäksi oppimistyyli- ja opiskelutaitoihin liittyvien testien ja SWOT-analyysin tekeminen verkkosivuilla auttaa opiskelijaa hahmottamaan oppimistarpeensa suhteessa koulutusohjelma - ja työelämävaatimuksiin. Tästä kaikesta tehdään kokoava Henkilökohtainen kehittymissuunnitelma, joka tuodaan mukana ensimmäiseen Hops- palaveriin opinto-ohjaajan kanssa.

Niin sanottujen siirto-opiskelijoiden, jotka siirtyvät toiselta paikkakunnalta opiskelemaan,  ohjaustarve on suuri. Lisäksi myös aikuisopiskelijoilla, joiden elämässä tapahtuu muutoksia sairauden, avioeron, päihteiden tai masennuksen vuoksi, ohjaukseen kiinnitetään erityistä huomiota ja mietitään parasta ratkaisua kunkin yksilölliseen tilanteeseen.



Viimeisenä päivänä tutustuimme opiskelijapalveluihin, jotka ovat todella iso osa sekä opiskelijan hyvinvointia että ohjausta. Opintotoimisto on usein lähin ja tutuin paikka kysyä nopeasti jotain ohikulkiessa. Sen lisäksi siellä usein on valtava tietotaito monessa opiskeluun ja kaikissa siihen liittyvissä asioissa, linja-autoaikatauluista alkaen.  Ammattikorkeakoulussa toimii erillinen
hakutoimisto , joka hoitaa varsinaiseen hakuun liittyvät asiat ja kyselyt. Hakuaika erilaisille aloille on käynnissä melkein aina, joten se työllistää paljon. Seuraavaksi haku alkaa Savonian vieraskielisille linjoille, joille opiskelijoita hakee myös ulkomailta. Heidän hakutodistustensa vastaavuus Suomen koulutusjärjestelmän kanssa sekä niiden aitouden todistaminen ovat aikaa vievää työtä. Myös Kela liittyy oleellisena osana opintotoimiston arkeen. Tällä hetkellä yksi virkailija hoitaa täysipäiväisesti Kelalle tehtäviä ilmoituksia opintosuorituksista tai suorittamatta jättämisistä. Aika tarkkaa tuntui olevan seuranta ja ilmoitusvelvollisuus.



Lopuksi ja kehittämisajatuksia..


Kaikenkaikkiaan viikko oli taas todella mielenkiintoinen ja opettavainen. Sain paljon ideoita ja toimintamalleja kehitettäväksi omaankin työhön, mikä toisaalta luo itselle paineitakin. Halua muuttaa ja kehittää olisi, mutta mistä aika kaikkeen?

Viikon aikana tuli esille käsitteitä, joiden tarkempi selvittely tapahtuu kehittämishankkeeni kautta.Käsitteiden purkua voisi avata omassa kehittämishankkeessa verraten niitä Savon ammatti- ja aikuisopiston ohjaussuunnitelmaan ja sitä kautta lähteä hakemaan perusteita myös pajatoiminnan kehittämiselle entisestään. Lisäten omaan pajatoimintaamme myös lyhytkestoisia teemapajoja Savonia ammattikorkeakoulun tapaan.


Näitä ovat esimerkiksi:


  • ohjauksen prosessit
  • holistinen ohjaus
  • ohjauksen laadun mittarit
  • opiskelijahyvinvointi
  • uraohjaus
  • verkko-ohjaus
  • Ahot, osaamisen tunnistaminen
  • eHops
  • videot, facebook, blogit ohjauksen apuvälineinä
























Ei kommentteja:

Lähetä kommentti